Over Jaco en Marcela

MARCELA

Marcela geeft privé-pianolessen en is tevens docent Muziek en CKV op het Scheldemondcollege in Vlissingen.

Marcela werd geboren in Tilburg. Als peuter was ze al geïnteresseerd in klassieke muziek en toen ze op zolder van een oom een harmonium tegenkwam, was ze niet meer van het toetsenbord af te slaan. Een week later stond er een piano bij haar thuis en kreeg ze pianolessen. Alle tijd die ze had na school besteedde ze aan de muziek en na het behalen van haar VWO-diploma ging ze hoofdvak piano studeren aan het Brabants Conservatorium te Tilburg.

Daar ontmoette ze Jaco met wie ze vervolgens jarenlang een pianoduo vormde. Zij traden veelvuldig op en bereikten de finale van het Pianoduo Concours in Tokio, Japan.

Samen richtten zij ‘Simons Musici’ op. Onder hun uitgeversnaam Conquistador verschenen CD’s, boeken en bladmuziek.

Twee jaar lang leidden Marcela en Jaco Popkoor Lacoda. Het koor bestaat allang niet meer, maar de naam Lacoda is tot op heden in stand gehouden. Lacoda is een muzikale term en betekent ‘Slotstuk’. Maar het betekent meer: het zijn de laatste twee letters van de namen Marcela, Jaco en Amanda!

Marcela is naast docent piano ook begeleider geweest van verschillende jonge solisten op het Prinses Christina Concours, gaf verschillende recitals in Duitsland ter ere van de componiste Clara Schumann en was één van de eerste docenten ‘Muziek op Schoot’, muzieklesjes aan ouders met baby’s vanaf 4 maanden tot peuters van 4 jaar.

JACO

Jaco geeft privé-lessen piano en houdt zich bezig met het componeren van songs en pianomuziek. Daarnaast schrijft hij artikelen over de historie van het (voormalige) eiland Walcheren.  

Jaco Simons werd geboren in Vlissingen. Op 8-jarige leeftijd begon hij met orgel spelen en twee jaar later kwam piano erbij. Toen hij elf jaar was maakte hij zijn debuut op het orgel van de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Twee jaar later werd Jaco benoemd tot kerkorganist op diverse locaties in zijn geboortestad.

Zijn eerste stappen als docent deed hij op 15-jarige leeftijd. Direct daarna won hij diverse orgelconcoursen in Nederland.

Op het conservatorium ging Jaco twee hoofdvakken studeren, kerkorgel, bij de bekende Zeeuw Bram Beekman, en piano.

Met Marcela vormde Jaco jarenlang een pianoduo. Zij traden veelvuldig op en bereikten de finale van het Pianoduo Concours in Tokio, Japan.

Samen met Marcela richtte Jaco ‘Simons Musici’ op. Onder hun uitgeversnaam Conquistador verschenen CD’s, boeken en bladmuziek.

Twee jaar lang leidden Marcela en Jaco Popkoor Lacoda. Het koor bestaat allang niet meer, maar de naam Lacoda is tot op heden in stand gehouden. Lacoda is een muzikale term en betekent ‘Slotstuk’. Maar het betekent meer: het zijn de laatste twee letters van de namen Marcela, Jaco en Amanda!

Jaco heeft zich ook ontpopt als songwriter en schreef diverse pianocomposities. Op deze website zijn diverse liedjes en pianowerken te vinden en te beluisteren.

Vanaf 2007 houdt Jaco zich bezig met archiefonderzoeken betreffende de historie van het Zeeuwse eiland Walcheren. Dat leidde tot het schrijven van een grote hoeveelheid artikelen voor diverse heemkundige bladen. De meeste artikelen gaan over boerderijen, buitenplaatsen en Walcherse plaatsnamen in het buitenland. En natuurlijk over de wijk Paauwenburg waar ‘Lacoda’ woont.

En tot slot nog het thema reizen. Vooral in de periode 1990-2005 maakten Jaco, Marcela en (vanaf 1996) Amanda, reizen over de hele wereld. Jaco publiceerde in 2002 een boek over de vijf kleinste staten op de wereld, Minilanden.

MEDIA